Радно време: Пон - Пет 7.30 ч. - 15.30 ч.

Катастар дивљих депонија

Канцеларија за заштиту животне средине Општинске управе општине Горњи Милановац води Локални катастар нелегалних одлагалишта отпада – ”дивљих депонија” и исти доставља Министарству заштите животне средине и Агенцији за заштиту животне средине, ради уноса Локалног катастра нелегалних одлагалишта отпада – ”дивљих депонија” у Национални регистар извора загађивања (НРИЗ). Локални и национални катастри су јавни и доступни свим заинтересованим органима, организацијама и појединцима.

 Катастар се ажурира сваке године: евидентирају се новонастале депоније, уносе подаци о очишћеним локацијама, са сликама пре и после чишћења, као и тачним координатама, површинама, процењеним количинама отпада и  потребним средствима за њихово санирање.

Поред уклањања депонованог отпада на локацијама се у већини случајева врши и санација горњег, смећем загађеног слоја земљишта, као и рекултивација, насипањем новим – чистим слојем земље.

Средства за чишћење и санацију нелегалних одлагалишта отпада се сваке године обезбеђују Програмом коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине општине Горњи Милановац.

На очишћеним локацијама се постављају Едукативне табле са знаком забране нелегалног одлагања отпада у складу са Одлуком о комуналним делатностима општине Горњи Милановац, као и бројевима телефона надлежних инспекцијских служби којима се могу пријавити ови прекршаји.

Поред већег броја санираних локација постављен је одређен број контејнера, а све у циљу превенције поновног настанка дивљих депонија. Ова активност ће се наставити и у наредном периоду, јер се показало да је уклањање 1m³ смећа из природе 2,4 пута скупље него одвожење исте количине отпада из постављених посуда.

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 32 515 0546

Важни линкови

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

[mc4wp_form id="228"]

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I