Радно време: Пон - Пет 7.30 ч. - 15.30 ч.

ЕКОЛОШКИ ДАН У ПУ „СУНЦЕ“

ЕКОЛОШКИ ДАН У ПУ „СУНЦЕ“

Поводом Дечје недеље, која се организује под покровитељством Министарства  за бригу о породици и демографију, представници Канцеларије за заштиту животне средине, Општинске управе општине Горњи Милановац су посетили ПУ „Сунце“.

Дечја недеља, највећа национална манифестација за заштиту и промоцију дечјих права, ове године је организована под слоганом „Велико срце деце Србије“. Све школе, вртићи, библиотеке и удружења су се потрудиле да се укључе  у манифестацију и да организовањем разних активности, сваки дан ове недеље посвете унапређивању подстицајног здравог и безбедног окружења у ком најмалађи имају право да расту.

ПУ „Сунце“ је данашњи дан посветила екологији. Тим поводом је позвала у госте представнике Канцеларије за заштиту животне средине да деци укажу да  је једно од њихових права да живе у здравом и  безбедном окружењу. У разговору са децом, али и између себе, установили смо шта све можемо да урадимо да унапредимо њихов живот и да на томе морамо радити заједно.

Дечја недеља је почела обележавањем Светског дана станишта. Сваког првог понедељка октобра подсећамо се да треба да се осврнемо на стање наших станишта и на основно право људи на адекватно станиште, као и на то да сви имамо моћ и одговорност да утичемо на будућност наших градова и места живљења. Поред пружања адекватног склоништа  свим становницима широм света, неопходно је пронаћи решење које неће наносити штету биодиверзитету и омогућити стварање одрживе будућности свих. Право на адекватно склониште је право сваког грађанина подједнако.

 Обзиром да је 4. октобра био Дан заштите  животиња, деци смо скренули пажњу да су и животиње равноправни становници Земље, да осећају бол, патњу, страх и стрес и да  имају подједнако право на живот као и људи. Наша обавеза је да побољшамо наш однос према животињском свету и да пружимо подршку свима који се о њима старају. Први трагови заштите животиња датирају далеко у прошлост када су владари давали основна упутства народу да стоку треба хранити и појити, а не батинати. Касније се почела стварати морална обавеза човека да их штити. Због загађења животне средине, трговине дивљим животињама, уништавања њихових станишта, велики број животињских врста је угрожен, многе изумиру. Носорози, гориле, орангутани и слонови су међу десет најугроженијих животиња у свету. Најмлађима смо указали на проблем који имамо и да је потребно да ширимо љубав према свима са ким делимо живот на овој планети.

Садњом стабала ликвидамбара (Liquidambar styraciflua) у дворишту једног од наших вртића добијених на поклон од расадника „Лепо поље“ из села Липље код Љига, обезбедили смо можда неким животињама ново станиште и показали један од начина како сви заједно можемо да допринесемо побољшању квалитета свог окружења.

06.октобар 2023. године

Previous ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „БЕЛИ ЛАБУД 2023“

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 32 515 0546

Важни линкови

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

[mc4wp_form id="228"]

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I