Радно време: Пон - Пет 7.30 ч. - 15.30 ч.

СРЕЋАН ВАМ СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ!

СРЕЋАН ВАМ СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ!

5. јун 2023. година

Данас је највећи глобални еколошки догађај, у којем учествују милиони људи у преко 100 земаља.

Петог јуна 1973. године у Штокхолму је, на Конференцији о заштити животне средине, Генерална скупштина УН-а изнела потребу међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Од тада се сваке године на тај дан, у целом свету, организују бројне активности и манифестације које имају за циљ да свима пробуде свест да је крајње време да зауставимо негативни утицај који вршимо на нашу планету и унапредимо квалитет животне средине.

Овогодишња тема Светског дана заштите животне средине, повезивање људи са природом (“Connecting People to Nature“) подстиче нас да се повежемо са природом, да изађемо напоље, видимо и осетимо њену лепоту, да схватимо да од ње зависимо.

У складу са мотом „Ја сам са природом“, и Канцеларија за заштиту животне средине општинске управе општине Горњи Милановац, је у сарадњи са ПУ „Сунце“ обележила овај дан. Предшколци целе наше општине данас су са својим васпитачима и представницима наше Канцеларије изашли у паркове, где су, окружени зеленилом, цвећем и цвркутом птица разговарали о данашњем празнику и уживали у еколошким питалицама. На крају дружења, Канцеларија за заштиту животне средине је сваком предшколцу уручила по бојанку чији ће их садржај подсећати на то како се треба опходити са животним окружењем. За узврат су нам обећали да ће им дружење са природом постати свакодневица.

Апелујемо да је неопходно да се укључе градови, привреда, васпитно образовне установе и становништво у целини, да се одговорније понашају према свом окружењу како би се зауставило неповратно разрушавање планете на којој живимо. Не сеците шуме, не уништавајте обрадиво земљиште, не трошите необновљиве енергенте, не загађујте ваздух, воду, не разбацујте отпад, селектујте га и рециклирајте.  

Подсетимо се времена пандемије коронавирусне болести када је свет заустављен и када су сви који су имали могућности „побегли“ у природу. Фабрике су скратиле радно време, аутомобили су се мање возили, а све то је имало за последицу бољи квалитет ваздуха и воде.

Не можемо вратити време, али можемо се „помирити“ са природом и у будућности живети у складу са њом.

Previous РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ЕКОЛОГИЈЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВИТНЕ СРЕДИНЕ

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 32 515 0546

Важни линкови

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

[mc4wp_form id="228"]

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I